Spring Sistem Sulama Sistemleri
Püskürtme sulama sistemleri tipik olarak damla sulama sistemlerine göre daha geniş toprak hacmini ıslatırlar ve damlatıcı memelerinin çalışmasını kontrol için ihtiyaç duyulan işçiliği azaltır. Ayrıca bazı mini sprinkler sistemlerde; damla sulamada kullanılan damlatıcılardan uygulanan su miktarından daha az bir miktar birim alana uygulanabilir.

Çünkü onlar suyu daha geniş alana yayarlar. Bu tip mini sprinkler gerçekten yüzey akış kayıplarını ve erozyonu azaltırlar. Mini sprinklerin esas dezavantajı; daha geniş çaplı laterallere ihtiyaç duyulması, buharlaşma ve rüzgar etkisinden kaynaklanan kayıpların artmasıdır.

Mini sprinkler, damlatıcı memelerinden daha büyük ve taşınabilir yağmurlama başlıklarından daha küçük debiye sahiptirler. Debileri 15 - 200 L /h, İşletme basınçları 0.5 - 2.5 atmosfer ve ıslatma çapları 2 - 9 m arasındadır.

Mini springler, yağmurlama sulama sisteminde olduğu gibi bütün toprak yüzeyini ıslatacak şekilde laterallere yerleştirilebileceği gibi, damla sulamada olduğu gibi sadece toprak yüzeyinin bir kısmını ıslatacak şekilde de yerleştirilebilir.

Avantajları
  • Bütün su iletim sisteminin gömülü olması nedeniyle zirai faaliyetin engellenmemesi
  • Sistemin tümden gömülü olması nedeniyle ömrünün uzun olması kuş ve kemirgenlerden zarar görmemesi
  • Metodun ağaç kök gelişimine rahatça ayak uydurabilmesi
  • Normal yağmurlama sistemlerine göre ilk tesis giderlerinin daha az olması
  • Damla sulamaya göre meme delikleri daha büyük olduğu için daha geniş açıklıklı filtreden geçirilerek kullanılabilmesi
  • Damla sulama yöntemine göre daha fazla alan ıslatıldığı için ağacın kök yapısının doğal olarak yayılabilmesi
  • Normal yağmurlama sistemlerinde ağaç tacının sulama sırasında ıslanması nedeniyle meyve ve yapraklarda mantari hastalıklar geliştiği için çoğu zaman kullanılamadığı halde mini springin burada emniyetle kullanılabilmesidir.