Otomatik Sulama Sistemleri
Bilindiği gibi günümüzde Dünya’da su kaynakları son derece kısıtlıdır. Ülke genelinde yağışlar genellikle kışın ve ilkbaharda düşmektedir. Bu mevsimlerde vejetasyon ya henüz başlamamış ya da yeni yeni başlamıştır. Vejetasyon dönemi boyunca önemli bir su açığı mevcuttur. Bu su açığı bitkiler açısından sulamanın önemini artırmaktadır. Bütün bitkiler büyük miktarda suya ihtiyaç duyar. Su bitki bünyesinin %80 veya daha fazlasını oluşturur. Su bitki içerisinde materyallerin iletimini yapar ve bitkinin büyümesini sağlar. Bitkinin topraktan gerekli besin maddelerini almasına yardımcı olur.

Otomatik sulama sistemleri yüzey akışıyla ve derine sızma ile meydana gelen su kayıplarını ortadan kaldırdığı için günümüzde en çok tercih edilen yöntemler haline gelmişlerdir

Çim alanlarda salma sulama (vahşi sulama) ve hortumla sulama gibi zaman ve su kaybı oluşturan ilkel yöntemlerde uygulanmaktadır. Bu yöntemler insanlara zaman kaybı oluşturduğu gibi bu yöntemle her alanın tam ve eksiksiz sulanması imkansızdır.

Tam Otomatik Sulama Peyzaj alanlarının sulanmasında kullanılan yağmurlama başlıkları, sprey (püskürtür) başlıklar ve rotor (döner) başlıklar olmak üzere ikiye ayrılır. Sprey başlıklar küçük yarıçaplı uygulamalar ve küçük ya da gayrimuntazam alanların sulanmasında, rotor başlıklar ise büyük yarıçaplı uygulamalar ve daha büyük alanlar için kullanılmaktadır.

Yaz aylarında bitkilerin su ihtiyacının karşılanması çok önemlidir. Yaz sıcağında bitkiye zarar vermemek için sulama çalışmaları akşam güneş battıktan sonra veya sabah çok erken saatlerde yapılmalıdır. Bitkilerin yapraklarında su damlacıklarının kalması güneş ışığının yapraklara zarar vermesine neden olmaktadır. Çim alanlarda da çok sıcak saatlerde sulama yapılması çimin yanmasına ve özelliğini kaybetmesine neden olmaktadır. Tam otomatik sulama sistemi ayarları gece geç veya sabah çok erken saatlere ayarlanarak bu sorunların bahçenizde yaşanması engellenecektir.

Bir alanda sulama sisteminin kurulması ve çalıştırılması yeterli değildir. Belirli aralıklarla sulama sistemi ve sulama başlıkları kontrol edilmeli ve belirlenen aksaklıklar düzeltilmelidir.

Çim alanların tam ve eksiksiz sulanması için gerekli olan en önemli işlem OTOMATİK SULAMA SİSTEMİ uygulamasıdır.